Te kruche ciasteczka robię szybko i łatwo zmieniam w przegryzkę na Halloween. Dzieci je kochają

Dodano:
Kruche ciasteczka na Halloween Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Ciasteczka na Halloween przygotujesz raz-dwa. Zagnieć kruche ciasto, uformuj je i upiecz. Dekorowanie z najmłodszymi będzie już przyjemnością. Warto spróbować.

Te kruche ciastka robię na co dzień, a przy okazji Halloween dekoruję je z moimi dziećmi. Po raz pierwszy upiekłam je już kilka lat temu. W tym roku też je zrobię, bo dzieci już wyczekują momentu ich wspólnego dekorowania na halloweenowe przyjęcie. Szczęśliwie wykonanie ich jest banalne. Najwięcej czasu zajmuje, najprzyjemniejsza oprócz jedzenia czynność, czyli zdobienie wypieku. W ten proces jednak dzieci już żywo się angażują, więc mamy okazję, by miło spędzić czas. Zachęcam do spróbowania. Ciasteczka są wyśmienite.

Jak zrobić kruche ciasteczka na Halloween?

Słodką przekąskę na święto duchów przygotowuję z kruchego ciasta. W moim domu zawsze są okrągłe, bo ten kształt łatwo osiągnąć za pomocą szklanki, ale możesz pokusić się o halloweenowe kształty wycinane sklepowymi foremkami, które kosztują jedynie kilka złotych. Po upieczeniu ciasteczka dekorujemy stopioną czekoladą. Najczęściej decydujemy się na prosty wzór pajęczyny, ale możesz zaszaleć, jeśli masz ochotę., np. robiąc duszki z białej czekolady.

Przepis: Kruche ciasteczka na Halloween

Słodka przekąska, która zrobisz w mig, zaskakując dzieci.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masyDo miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj sól oraz cukier puder. Wymieszaj, a następnie połącz z posiekanym masłem. Dodaj jeszcze żółtko i szybko zagnieć ciasto.
  2. Formowanie kruchych ciasteczekPrzygotowaną masę rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Za pomocą szklanki wykrój z niego okręgi. Ułóż je na zabezpieczonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy.
  3. Pieczenie i dekorowanie słodkiej przekąskiCiastka na Halloween piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ostudź. Stopioną czekoladę umieść w rękawie cukierniczym. Użyj jej do wykonania wzoru pajęczyny na wypiekach. Na koniec kruche ciasteczka odłóż, by czekolada zastygła.

Jak podawać kruche halloweenowe ciastka?

Ciasteczka są gotowe do podania tuż po tym, jak wykonane dekoracje zastygną. Zwykle czekolada twardnieje dość szybko, ale dzieci mogą być niecierpliwe. W takich przypadkach polecam zrobić słodycz wieczorem, gdy śpią. Podanie takiego smakołyku do herbaty przy śniadaniu na pewno zostanie docenione.

Wskazówki dotyczące ciasteczek na Halloween

Moje dzieci lubią smak gorzkiej czekolady. Ty jednak możesz przygotować wzorki z czekolady mlecznej lub białej. Świetną opcją będzie też polukrowanie kruchych ciastek i powciskanie w masę kolorowych cukierków lub posypek. Wybierz „materiał” do dekoracji tak, aby dzieciom smakowało i oddawało charakter Halloween. Zamiast robić okrągłe ciasteczka, możesz wziąć dowolne foremki i powycinać z ich pomocą inne kształty. Ja po prostu nie kupowałam takich narzędzi. Słodką przekąskę możesz też urozmaicić poprzez dodanie do ciasta przypraw np. cynamonu, kardamonu czy gałki muszkatołowej.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...